Robert Dobai despre victoria de la "Back to the Roots 4"

Robert Dobai și Kelemen Árpád pe podium. Back To The Roots 4, Baia Sprie, 2014

Sâmbătă, 17.05.2014, a avut loc cea de-a 4-a ediție a concursului de cross-country Back to the Roots, organizat de clubul Garage Racing. Doi sportivi de la NoMad Merida CST, și anume Kelemen Árpád și subsemnatul, am pornit în această cursă, care avea sa fie primul concurs de XCO din sezon pentru majoritatea celor prezenți.

Traseul pregătit pentru competiție are o diferență de nivel considerabilă, cu un număr mare de urcări scurte, ce presupun ruperi de ritm în mod constant. Coborârile sunt toate pe singletrail, cu câteva viraje închise, în care trebuie să ai grijă la copacii aflați foarte aproape de traseu.

Startul a fost destul de rapid, însă pentru Kiks, unul dintre pretendenții la podiumul general, a însemnat și un lanț rupt, care l-a scos din cursă. După start, Kelemen preia conducerea și în curând rămânem într-un grup de 4 oameni, din care mai făceau parte Radu Tudor, Elisei Miron și cu mine. Pe coborâre Kelemen greșește și pierde câteva secunde, moment în care îl depășim împreună cu Radu Tudor. Uitându-mă în spate în turul doi, nu-l mai zăresc pe Kelemen, urmând să aflu mai târziu că a avut o problemă tehnică cu lanțul și angrenajul. Știind că Tudor coboară mai bine decât mine, încerc de câteva ori să intru în față pe sfârșitul urcărilor pentru a-l obliga să meargă în ritmul meu pe coborâri, anulându-i astfel avantajul. În turul 5 măresc puțin ritmul pe urcări și îl pierd destul de repede pe Tudor. De aici și până la finiș a fost o cursă solitară, pe care am reușit să o câștig cu un avans de 1 minut, nefiind însă mulțumit de modul în care m-am simțit din punct de vedere fizic. La final Tudor a ajuns al doilea, iar Kelemen a ajuns pe locul trei la general, urmat de Elisei Miron pe locul patru.

Următorul Xco va fi probabil în Austria pe la mijlocul lunii iunie, acolo unde am de gând să merg și la un maraton în aceeași perioadă, având în vedere că nu voi putea fi prezent la maratonul meu preferat din zona Salzkammergut din cauza calendarului competițional intern, structurat destul de neinspirat în opinia mea. Cu toate astea, există câteva curse interne la care trebuie să fiu prezent pentru a asigura vizibiltatea sponsorilor pe plan național.

Nume
Timp
Rez. cat.
Rez. gen.
Robert Dobai Joltvinschi
1:31:30
1 (M 19-29)
1
Kelemen Árpád
1:33:41
2 (M 30+)
3