Kelemen Árpád, Stejarii Seculari 2014

Alex Stancu, Stejarii Seculari 2014. Foto: Adi Dulacioiu

Ionuț Sdrăilă, Stejarii Seculari 2014. Foto: Elephant Bike Club

Stejarii Seculari MTB XC

Anul acesta în împrejurimile cetății Râșnov, mai exact în comuna Cristian, a avut loc prima ediție a concursului MTB XC Stejarii Seculari.

Amatorii au avut de parcurs 4 ture a câte 5,3 km cu o diferență de nivel de 218 m pe tur, iar cei de la categoria avansați 5 ture a câte 7 km, cu o diferență de nivel de 320 de metri pe tur.

Kelemen Árpád obține victoria la categoria masculin 30-40 avansați și ne împărtășește impresiile sale despre cursă:

Stejarii Seculari XCO a fost o cursă foarte dificilă, dar faină, cu diferență de nivel 1500+ pe 35 de km, 5 ture. Nu prea m-am pregătit direct pentru concursul ăsta, pentru că nu mă așteptam să fie atât de greu. A fost și concurența mare: Sdrăilă Ionuț, Manea Rareș, Madaras Attila, Cobianu Simon, Dărnescu Dorin și doi juniori tari: Molnar Ede (în ultima vreme a câștigat de mai multe ori pe traseele scurte) și Vlad Dobre (care a făcut o surpriză la Red Bull Moon Time Bike).

Am fost într-o formă excelentă, dacă luăm în considerare cât de puțin m-am antrenat. La primele două ture am mers pe maxim și m-am ținut cu greu de grupul fruntaș, am rămas în urmă de mai multe ori, dar am avut o urcare abruptă (300m, peste 20%, cu 70m diferență de nivel) unde am recuperat în fiecare tur câteva zeci de secunde și de câteva ori după porțiunea respectivă conduceam cursa. Din ce am auzit de la spectatori, doar eu și Madaras am făcut pe biciclete urcarea, restul au împins.

După 3 ture Madaras a luat un avans mai mare, iar eu am concurat în utimele 2 ture cu Rareș, dar am văzut că pot să-l înving ușor, ceea ce am și făcut. Este din nou un progres pentru mine, după Maratonul Făgetului, și sper ca până în august să-mi îmbunătățesc performanțele, să pot obține rezultate bune și la concursurile “mari”.

Referitor la organizare, atmosfera a fost foarte bună, dar au fost locuri unde nu a fost nici un arbitru și aproape toată lumea a scurat traseul. Pe prima tură, când eram primul și am mers pe traseul corect, la un moment dat Rareș și Ede au venit de pe asfalt direct în fața mea. Până la urmă Ede m-a lăsat să intru în fața lui, dar Rareș a continuat cursa în față, ceea ce din punctul meu de vedere nu a fost fairplay deloc.

În rest mă bucur că am concurat, a fost foarte bine și ca antrenament, și ca experiență.
Și nu în ultimul rând: felicitări lui Dobai pentru rezultatul din Ungaria.

Alexandru Stancu a terminat cursa pe 8 în categorie:

Pe traseul de XCM m-am simțit excelent. După vreo jumătate de an dat pe furcă fixă, vreau să spun ca este altceva la coborâre cu furca normală. Am prins curaj și sunt mult mai elastic, sper să revin și la forma de altădată. În tura 2 eram pe 3, dar nu am vrut să forțez și am lăsat ritmul mai jos. Traseul a fost destul de greu, dar a fost bine. Am mers ca la un antrenament și am ieșit în primii 20 la general amatori, am încercat să merg la puls mai mic și am făcut vreo 6 ture, 4 în concurs și 2 la încălzire.

Ionuț Sdrăilă a mers bine, fiind mulțumit de noua lui bicicletă Merida Big Seven 27.5. A stat în față cu primul pluton timp de 3 tururi. Din păcate cursa sa s-a încheiat însă prematur, în urma unei căzături, după care nu a mai avut șanse să recupereze timpul pierdut.

Nume
Timp
Rez. cat.
Rez. gen.
Kelemen Árpád
2:23:20,2
1 (M AV 30-39)
2
Alexandru Stancu
1:42:51,1
8 (M AM 30-39)
20
Ionuț Sdrăilă
DNF
– (M AV 15-29)